Odav vs Kallis Matcha? 5 Nõuannet Kvaliteetse Matcha Tuvastamiseks.
Hi Matcha missiooniks on tuua järjest rohkem inimesi matchani, kuid tee ostmisel on oluline teada, et matchal ja matchal on vahe.
Kuna turul olevate toodete kvaliteet on väga varieeruv, on see ülesanne üpris raske – kes kord juba ebakvaliteetset matchat proovinud, sellel motivatsiooni uut võimalust anda ei ole.
Suuremad rohelise tee sõbrad oskavad pakilt otsida sõnu “Tseremoniaalklass” (tee valmistamiseks mõeldud) või “Kulinaarklass” (küpsetamiseks mõeldud), kuid reaalsus on see, et ka samas kvaliteediklassis asuvad matchad võivad olla täiesti erinevad, nii maitselt kui ka omadustelt.
Siin on 5 lihtsalt nippi, kuidas tutvastada kvaliteetne, maheda maitse ning tervislike omadustega matcha ebakvaliteetsete seast.
1. Päritolu. Roheliste teede Champagne.
Regioon, kust matcha pärineb, mängib kvaliteedis äärmiselt suurt rolli. Üldiselt tuleb kõrgema kvaliteediga matcha Jaapanist, ning kõige tunnustatumad piirkonnad on Nishio linn Aichis ning Uji linn Kyotos. Matchat toodetakse ka Hiinas ning Taiwanis, kuid tõeliste tee-entusiastide eelistus on Jaapani istandustest pärit tee.
2. Värv. Mida rohelisem seda parem.
Värvi puhul tuleb hinnata matcha rohelist tooni. Mida kirkama rohelisega on tegu, seda kvaliteetsem matcha on. Matchat kasvatatakse vilus, tänu millele toodavad teelehed rohkem klorofülli, kui muidu ning see tagab matcha äratuntava rohelise värvuse.
Madalama kvaliteedi matcha on aga valmistatud teelehtedest, mis ei ole reeglitepäraselt kasvatatud või on pulber jahvatatud lehe alumisest osast, mille tõttu on matcha kaotanud suure osa oma headest omadustest ning värvus on erkrohelise asemel kollakas või pruunikas.
3. Maitse. Asi on alati maitses.
Kui oled maitsnud head matchat, tunned ära selle õrnalt magusa ja maheda lõhna. See tuleb aminohappest L-theaniin, mis taaskord tekib vilus kasvamise käigus. L-theaniin annab matchale mõnusa õrna rohelise tee maitse ning vastutab ka selle eest, et matchast saadav energia oleks pikaaegne ja ühtlane. Kuna madala kvaliteedi matchas ei ole piisavalt L-theaniini, on sellel tugevalt mõrkjas ja ebameeldib maitse, mis erineb õigest matchast täielikult.
4. Tekstuur. Kvaliteeti tunned.
Kvaliteetne matcha peab sõrmede vahel tunduma nagu imepeen siidjas puuder, kuna selle osakese suurus on vaid 5-10 mikronit. Madalama kvaliteedi matcha osakese suurus on tunduvalt suurem, seega tundub see ka sõrmede vahel jämedakoelisem ja karedam ning selle tõttu on ta sellest valmistatud matcha kvaliteetsest joogist täiesti erineva tekstuuriga.
5. Hind. Kas kallim on parem?
Väga lihtsalt öeldes on matcha nagu paljud teised asjad elus – sa saad seda mille eest maksad. Matcha hinnad poes on täiesti seinast seina. 30g tseremoniaalmatcha hind jääb üldiselt 20€ kanti ning kõik, mis odavam, on üldiselt madalama klassi toode. Seda selle tõttu, et matcha näol on tegu väga limiteeritud ning kontrollitud tootega: kvaliteetne matcha on pärit kindlatest regioonidest, kus seda korjatakse ning väljastatakse turule väikeses koguses, vaid valitud pakkujatele ning väga konkreetse hinnaga.
Tõesti, on müügil ka 100g pakendeid 10€ hinnasildiga, kuid vahe on märgatav – ning see jätab halva maitse suhu nii otseselt kui kaudselt.
Tee valmistamiseks soovime proovida meie tseremoniaalklassi matchat ning küpsetamiseks meie kulinaaria klassi matchat.
Vaata lisaks:
Hi Matcha Orgaaniline Roheline Ree
Hi Matcha Kulinaaria Roheline Tee (kokkamiseks)