Kulinaaria Matcha vs Tseremoonia Matcha
Matcha rohelise tee pulber on välimuse, kvaliteedi ning töötlusmeetodite järgi on matcha jagatud mitmesse kvaliteediklassi. Mida need klassid tähistavad?
Kvaliteediklassi otsustavad:
– Tee värv
– Tekstuur, kvaliteet ja tihedus
– Teelehe kvaliteet – kas see on valmistatud varrest, lehtedest või pungadest?
– Pulbri osakese suurus
– Kui kaua on teeleht olnud hapniku käes
– Kuidas lehed jahvatati
– Järeltöötlus
Nende punktide järgi jagatakse matcha kahte suuremasse kategooriasse:
Tseremoniaalklass (ceremonial grade) ning Kulinaariaklass (culinary grade).
Tseremoniaalklassi Matcha Rohelise Tee Pulber
Tseremoniaalklassi matcha teed on Jaapani traditsioonilistel teetseremooniatel joodud sajandeid. See on kõige kõrgema klassi ja kvaliteediga roheline tee. Sinna klassi kuuluv matcha on erkroheline, väga maheda maitsega ning äärmiselt peene tekstuuriga. See on valmistatud noortest teelehtedest, millest on varred ja väädid eemaldatud. Lehed jahvatatakse kiviveskis. Tänu erilisele värvile on see kergesti eristatav teistest tee klassidest.
Kasutamine
Tseremoniaalklassi matchast valmistatakse peamiselt teed. Pulber ning kuum vesi segatakse vispli abil ning jook on mõeldud koheselt tarbimiseks. Nagu traditsioonilistes Jaapani tee tseremooniates, ei lisata tseremoniaalklassi matcha teele suhkrut või teisi magusaineid.
Tseremoniaalklassi matchat üldiselt küpsetamiseks ei kasutata – see on nagu kallis pudel veini, mida pastakastme valmistamiseks ei kasutata. Lisaks sellele, et see on kõige kallim matcha, kaoks ka selle mahe ja õrn maitse teiste koostisosade hulgas ära.
Hi Matcha valikust leiad 30g alumiiniumpurgis tseremoniaalklassi matcha ning 100g pakis tseremoniaalklassi matcha.
Kulinaaria Matcha Rohelise Tee Pulber
Teine peamine matchakategooria on kulinaaria klass, mida kasutatakse peamiselt toiduvalmistamises ning küpsetistes. Kulinaaria matcha on ka sobilik tee valmistamiseks, kuid selle maitse on tseremoniaalklassi matchast tunduvalt erinev. Kulinaaria matcha peaks lõhnama värskelt ning natuke muruselt. Värvilt on see vähem roheline, kui tseremoniaalmatcha.
See ei ole ilmtingimata madalama klassi toode, selle valmistusmeetodid on lihtsalt erinevad ning sellel on teised omadused.
Kasutamine
Kulinaaria matcha on mõeldud kasutamiseks koos teiste toiduainetega ning sellest saab väga edukalt valmistada erinevaid toite ning jooke. Selle maitse on tugevam ja konkreetsem, natuke mõrkjam, ning sobib suurepäraselt rohelise tee latte’desse, matcha smuutidesse ning rohelise teega vürtsitatud küpsetistesse.
Kulinaaria matcha kasutamisel tuleks seda lisada rohkem kui tseremoniaalklassi oma. Kõige paremini maitseb see koos magusaine või piimaga.
Hi Matcha valikust leiad 100g pakis kulinaaria matcha.
Vaata lisaks:
Hi Matcha Orgaaniline Roheline Ree
Hi Matcha Kulinaaria Roheline Tee (kokkamiseks)