Roheline Tee vs Matcha
Mille poolest erineb matcha tee tavalisest rohelisest teest? Kui sa vastust ei tea – ära muretse, sa pole üksi.
Matcha ja roheline tee. Kuigi need kaks superfood’i tunduvad kahtlaselt sarnased ning tulevad mõlemad rohelise tee lehtedest, on neil väga erinev maitse, tekstuur, värv ning ka kasvatus- ja valmistusmeetod.
Kõige suurem erinevus seisneb aga matcha pulbri ja rohelise tee toiteprofiilides.
Loe, mis eristab neid kahte jooki.
Värv
Matcha rohelise tee pulber on värvilt erksam roheline kui tavaline roheline tee – mis sageli on hoopis tuhm ja hallikas-pruun. Kirgas värv tuleb klorofülli kõrgest tasemest matcha tee pulbris.
Maitse
Roheline tee võib sageli maitsta mõrudalt.
Matcha tee, eriti kõrgema klassi (tseremoniaal) matcha, maitseb mahedalt ning ei vaja isegi lisa-magusaineid või piima.
Tekstuur
Matcha on peenike, sametine pulber.
Roheline tee on üldiselt purustatud või tervete teelehtede kujul.
Töötlemine
Matcha jaoks kasutatavad teelehed eristuvad tavalise rohelise tee lehtedest juba kasvatamisel. Matcha roheline tee kasvab viimased kolm kasvunädalat viludas, mis võimendab klorofülli ning antioksüdantide sisaldust lehes.
Matcha pulbrit valmistatakse ainult kõige parematest teelehtedest, mis valitakse välja ja korjatakse käsitsi. Lehtedelt eemaldatakes väädid ja varred ning jahvatatakse kiviveskites peeneks pulbriks.
Tavaline roheline tee kasvab päiksepaistel ilma eriliste kasvatusmeetoditeta. Rohelise tee hulka kuulub kogu leht, mis üldiselt korjatakse masinate abil.
Valmistamine
Matcha pulbrile kallatakse tee valmistamiseks ~80C vesi. Tavalise rohelise tee valmistamiseks kasutatakse üldiselt keevat vett, mis hävitab selle kasulikud omadused.
Matcha teed juues juuakse ära kogu teeleht, rohelise tee puhul valmistatakse lehtedest tõmmis ning peale tee joomist visatakse lehed minema – kaotades samuti suure hulga kasulikke aineid.
Toiteväärtus
Kasulikkuse kohapealt jääb roheline tee väga matcha varju. Tuleks juua 10-15 tassi rohelist teed, et saada ühele tassile matchale omaseid toitaineid.
Vitamiinid: C-Vitamiin
Matcha – 60 mg
Roheline tee – 6 mg
C-vitamiini on vaja:
– naha, igemete, kapillaaride, hammaste, luude arenguks ja talituseks;
– haavade normaalseks paranemiseks;
– organismi vastupanuvõime tõstmiseks, kevadväsimuse ja stressi peletamiseks;
– aju normaalseks funktsioneerimiseks.
Matcha pulbris sisaldub 10x rohkem C-vitamiini kui tavalises rohelises tees.
Katehhiinid: ECGCd
Matcha – 134 mg
Roheline tee – 63 mg
Katehhiinid on võimsad põletikuvastased antioksüdandid, mis teiste kasulike omaduste hulgas kiirendavad ainevahetust ja füüsilist vastupidavust. Antioksüdandid aitavad kehal lahti saada toksiinidest ja vabadest radikaalidest, mis tekitavad kehakaalu tõusu, haiguseid, vähki ja teisi kroonilisi seisundeid.
Aminohapped: L-Teaniin
Matcha – 45 mg
Roheline tee – 3 mg
L-teaniin on aminohape, mis soodustab loovust, õpivõimet ja mälu. See annab kohvile sarnast energiat ilma kohvile omaste kõrvalmõjudeta.
Kokkuvõtlikult sisaldab matcha 137 korda rohkem antioksüdante kui roheline tee.
Proovi ja tunned ka ise, kuidas see iidne superfood aitab sind tervislike eluviiside järgimisel!
Vaata lisaks:
Hi Matcha Orgaaniline Roheline Ree
Hi Matcha Kulinaaria Roheline Tee (kokkamiseks)