Matcha Tarvikud. A & O.
Ei ole vahet, kas soovid traditsioonilist matcha elamust või lihtsalt kiiret ja mõnusat jooki, õigete vahenditega on matchat kerge valmistada.
Kui sa ei ole Jaapani teekultuuriga kursis, võib tekkida segadus, milliseid matcha tarvikuid sa vajad või valima peaksid. Loetleme ette peamised tee valmistamiseks kasutatavad abivahendid, et matcha valmistamise maailmas paremini orienteeruda.
Chasen / Bambusvispel
Et matchat tõeliselt nautida, tuleb seda vahustada. Selleks sobib suurepäraselt traditsiooniline bambusest matcha vispel – chasen. Vahustamisel seguneb tee täielikult veega ning segu on ühtlane ja mahe. Lusikaga matchat vees segada ei ole võimalik.
Enne chasen’i esmakordset kasutamist tuleb seda aga soojas vees leotada – nii puhkeb vispel õide (vispli keskmine osa avaneb) ja chasen on matcha vahustamiseks valmis.
Chasen’ite valmistamisviis on väga detailne ja keeruline ning bambuse ettevalmistamine on aeganõudev. Matcha vispleid on erinevaid, peamiseks erinevuseks on harjaste arv. Mida rohkem harjaseid visplil on, seda parem tuleb matcha vaht.
Hi Matcha veebipoest leiate matcha valmistamiseks ideaalse 80 harjasega käsitsivalmistatud chasen’i.
Tip: matchat on võimalik vahustada ka piima vahustamiseks mõeldud elektroonilise vispliga.
Chashaku / Matcha lusikas
Matcha valmistamiseks ei ole chashaku ilmtingimata vajalik – kasutada võib ka tavalist teelusikat või mõõdukulpi. Siiski, kuna chasaku on tehtud spetsiaalselt matcha jaoks, on see parim vahend saamaks ideaalse koguse matchat teekaussi.
Chasakusid on erinevaid, bambusest metallini. Nende otstarve on aga sama: üldiselt mahub ühte chasakusse 1 g matcha pulbrit – mis on vajalik 1 tassi ideaalse matcha valmistamiseks.
Metallist chasaku leiate ka Hi Matcha veebipoest.
Kuse naoshi / Vispli hoidja
Kusenaoshki ei mängi matcha valmistamises suurt rolli. Küll aga aitab see pikendada bambusvispli eluiga. Korduval kasutamisel kaotab vispel oma loomulikult kaardus kuju – kusenaoshki aitab sellel taastada originaalvormi ning sellel on mõnus hoida visplit ajal, kui see parasjagu kasutuses pole.
Vispli hoidja leiad Chado Teepoest.
Natsume / Matcha toos
Natsumet kasutatakse matcha ajutiseks hoiustamiseks tee tseremooni ajal. Traditsiooniline natsume on valmistatud puidust, odavamad versioonid plastikust. Peale tseremooniat pannakse üle jäänud matcha pulber tagasi selle originaalpakendisse. Kuna natsume ei ole õhukindel, ei ole soovitatav matchat seal kaua hoida, see kaotab oma värskuse. Meie alumiiniumist õhukindel pakend on matcha hoiustamiseks tunduvalt sobilikum.
Matcha sõel
Kuna matcha on väga peenike pulber, võib see hoiustamisel muutuda staatilise elektri tõttu tükiliseks. Tükkide ärahoidmiseks, on parim matchat enne tarbimist kaussi sõeluda. Spetsiaalse matcha sõela puudumisel võib kasutada ka tee- või jahu sõela, samuti saab tükkidest lahti ka vispliga kausis matchat segades.
Chawan / Matcha kauss
Kõige mugavam on matcha valmistamiseks ja joomiseks kasutada spetsiaalset matcha kaussi, või sarnaste mõõtudega alternatiivi. Et matchat vahustada, võiks kauss olla vähemalt 11cm läbimõõduga ning paraja koguse saamiseks ~6cm kõrge. Väiksema kausi puhul ei ole võimalik piisavalt kiiresti W-tähe kujulist liigutust matcha vahustamiseks teha ning matcha ei lähe piisavalt vahule – selle tõttu kannatab matcha tekstuur ja maitse.
Matcha kausi puhul on oluline selle suurus, materjal erilist rolli ei mängi. Saadaval on nii käsitööna valminud keraamilisi kausse, kui tööstuslikult valminud savi- ning klaaskausse. Metallist kauss soovitatav ei ole…
Klaasist matcha kauss saadaval Hi Matcha veebipoes.
Tip: Spetsiaalselt matchale mõeldud kausi võib asendada ka väiksema tavalise kausiga või suurema ümara põhjaga teetassiga.
Vaata lisaks:
Hi Matcha Orgaaniline Roheline Ree
Hi Matcha Kulinaaria Roheline Tee (kokkamiseks)