Mis on matcha? Kõik mida võiksid teada sellest iidsest supertoidust
Võibolla kuulsid terviseentusiastist sõbralt või nägid seda põnevat jooki mõnes kohvikus ja mõtlesid – mis see on? Hetkel kiirelt populaarsust koguv toidutrend on tegelikult aga iidne budistide saladus.
Matcha on rohelise tee pulber. See valmib kõrgema klassi rohelise tee lehtedest, mis jahvatatakse ereroheliseks pulbriks. Kuid see pole lihtsalt roheline tee. Matchat valmistatakse ainult kõige parematest, varjus kasvatatud rohelise tee lehtedest, mis korjatakse käsitsi, kuivatatakse päikese käes ning jahvatatakse kiviveskites.
Rohelise tee valmistamisel visatakse teelehed peale tõmmise valmimist minema – matchat juues tarbid sa ära terve lehe! See tähendab erilist maitset, tekstuuri ja välimust, kui lisaks ka palju rohkem toitaineid. Täpsemalt, peaksid ära jooma 10-15 tassi rohelist teed, et saada matchale omaseid tervislikke aineid.
Mis maitsega on matcha?
Matcha maitseb värskelt ja roheliselt – natuke meenutades rohelist teed. See on tasakaal õrnalt magusa ning õrnalt mõruda vahel, kõrgema kvaliteedi matcha kaldub magusama, madalama kvaliteedi oma mõrudama poole. Nagu kohvi ning teiste teede puhul, soovivad osad inimesed matchale lisada piima või midagi magusat.
See maitseb imeliselt, aga siis?
Ühes tassis matchas on rohkem antioksüdante, kui üheski teises toidus sellel planeedil. Antioksüdandid on erilised toitained, mis kaitsevad keha toksiinide eest, soodustades kaalulangust ning kaitstes keha haiguste eest. Matchas on ka kõrge kogus katehhiine, millel on võimsad vähi vastu võitlemise omadused, mis parandavad ainevahetust ning tõstavad füüsilist vastupidavust.
Lisaks antioksüdantidele sisaldab matcha ka kaltsiumi, rauda, kaaliumit ning vitamiine A ja C!
10 tassi rohelist teed?! See on ju kofeiini üledoos!
Matchas sisalduvat kofeiini töötleb meie keha erinevalt teistes jookides, nt kohvis sisalduvast. Seda selle pärast, et matcha sisaldab ka korraliku koguse aminohapet L-teaniin ning koos on nad jätkusuutlik energiaallikas, mis kestab kuni 6 tundi, lisaboonusena tekib rahulik-kuid-ärkvel meeleolu. Matcha on hea keskendumisele ning erinevalt kohvist, ei tekita ärevusvärinaid.
Kust matcha pärit on?
Roheline tee on algselt päris Huanshani mägedest Hiinas ning jõudis Jaapanisse 1191. aastal Zen’i munga Eisai kaudu. Rohelise tee seemned, mis ta istutas, levisid ning levis ka tee tseremooniate kontseptsioon ning matcha kasutamine meditatsiooni abivahendina. Matchal on sajandeid olnud tähtis roll Jaapani kultuuris ning täna nauditakse rohelise tee pulbrit üle maailma.
Kuidas ma seda proovida saaksin?
Sinu esimene matcha-kogemus on täiuslik, kui proovid Hi Matcha 100% orgaanilist matcha pulbrit. Tee valmistamiseks mõeldud matcha pulber on pärit Nishio, Aichi regioonist Jaapanis, mis on üks ajaloolisemaid ja traditsioonilisemaid matcha kasvukohti.
Hi Matcha orgaaniline matcha on parima kvaliteediga matcha Eesti turul. 30 grammisest purgist jätkub 30 tassi tee jaoks.
Kui soovid matchat enne koju ostmist proovida, saad seda teha meie partnerite juures kohvikutes, kus pakutakse matcha teed, lattet, kokteile ning isegi küpsetisi!
Vaata lisaks:
Hi Matcha Orgaaniline Roheline Ree
Hi Matcha Kulinaaria Roheline Tee (kokkamiseks)